Lopper

Se de forskellige loppebehandlingsmidler her på hjemmesiden, under butikken

Med foråret kommer større risiko for angreb af lopper. Hos hunde (og katte) findes kun kattelopper, andre lopper fra fugle og pindsvin lever ikke på vores kæledyr.

Når din hund klør sig mere end normalt, er det vigtigt at undersøge den for lopper – dette gøres nemmest med en såkaldt lusekam. Hvis der ikke findes levende lopper, lægges det afredte på et vådt stykke køkkenrulle/papir, her vil loppeekskrementer lave brune/røde streger.

I så fald skal der behandles, og helst i min 6 mdr for at være sikker på at alt i omgivelserne er væk. Endnu bedre er det at behandle forebyggende, specielt hvis man har kat, da disse ofte selv bestemmer, hvor de færdes.

Vi hører tit ejere, der beklager sig over, at loppemidlet ikke virker. I mange tilfælde er det fordi midlet ikke bliver anvendt korrekt.

De hyppigste fejl i forbindelse med behandling mod lopper er:

  • Man behandler under 6 måneder.
  • Man påfører produktet forkert – midlet skal helt ned på huden og skal ikke sidde i pelsen.
  • Man behandler sjældnere end hver 4. uge.
  • Man får ikke gjort grundigt rent i hjemmet, bilen og udhuset.
  • Hunden bliver vasket indenfor 48 timer før eller efter behandling.
  • Man bruger den forkerte pipettestørrelse – købes efter hundens vægt.
  • Man lader ubehandlede dyr komme i hjemmet.

Det store arbejde i loppebekæmpelsen ligger altså ikke i selve behandlingen af hunden, men derimod bekæmpelse af lopperne i hjemmet hvor 95 % af loppeproblemet findes. Størstedelen af loppeproblemet består af æg, larver og pupper – og altså ikke de voksne lopper.

Alt skal støvsuges dagligt i 1 mdr og støvsugerposen skal skiftes/alternativt skal slange og rør blive på støvsugeren, da lopperne ellers vil vandre ud. Husk også at støvsuge bilen. Alle tæpper og måtter, som hunden har brugt eller ligget med, skal vaskes ved 60 grader. Det gælder også, hvis hunden har ligget i sin ejers seng. Husk at støvsuge sofaen og hvis muligt vask betrækket.

Loppens livscyklus:

Katteloppen er et blodsugende insekt. Hunloppen lægger ca. 25 æg om dagen. Æggene falder ud og havner i omgivelserne. Efter et par dage klækker en loppelarve fra ægget, og derefter forpupper larven sig. Pupper kan overleve i miljøet i op til 6 mdr. 3 – 4 uger efter ægget er lagt, kan en ny voksne loppe være klar til at hoppe på en hund/kat.​

Den voksne loppe kan leve ca. 1 md på værtsdyret som den kun i sjældne tilfælde forlader. I denne periode kan loppen lægge ca. 700 æg. I de fleste tilfælde smittes hunden/katten således med lopper fra omgivelserne og ikke, som mange tror, fra andre katte eller hunde.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.