Tilbageholdte mælketænder​

Hvalpen begynder allerede at skifte sine tænder i 3-5 måneders alderen. Fortænderne er de første tænder, der skiftes. Hvalpen starter gerne med de midterste og så skiftes tænderne bagudrettet. Når hvalpen er 5-7 måneder skiftes hjørnetænderne.

Dyrlægen ser typisk hvalpen til vaccination, når den er 8 og 12 uger eller 12 og 16 uger, så tandskiftet foregår i en periode, hvor hvalpen typisk ikke undersøges af en dyrlæge.

Der kan opstå problemer med biddet i forbindelse med tandskiftet, hvis hvalpen ikke får smidt mælketænderne, inden de nye tænder bryder frem. De mælketænder, der ikke smides i tide, kaldes tilbageholdte mælketænder. De sidder i vejen der, hvor den blivende tand skal sidde.

Den blivende tand må bryde frem ved siden af mælketanden og kommer dermed nemt til at sidde i vejen for nogle andre tænder. Dermed kan der opstå uhensigtsmæssigt slid på tænderne eller hunden kan simpelthen ikke bide rigtigt sammen. Hvis den tilbageholdte mælketand og blivende tænder sidder lige op ad hinanden og kan der ophobe sig skidt og hår mellem disse tænder. Det kan føre til betændelse og paradentose.​

Når der opstår problemer med mælketænderne, er det oftest hjørnetænderne. Mælketanden skal helst være væk, inden den nye tand er brudt frem i halvdelen af sin længde. Hvis mælketænderne rokker, falder de som regel ud af sig selv, men sidder de fast, skal hvalpen bedøves og have dem fjernet. Roden på en hjørnetand er meget lang og tanden er tynd, så den knækker let. En knækket tand gør ondt og pga. risiko for infektion, skal den fjernes.

Du kan komme til unghundekontrol med din hund og lade dyrlægen undersøge om der er problemer med tandskiftet.​

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.