Tandproblemer hos kaniner​

Kaniner der lever i fangenskab får undertiden tandproblemer i form af forkert slid af især deres kindtænder. Af og til ses også fejlslid og misvækst af fortænderne.

Symptomer​

​Hvis der er problemer med kaninens tænder ser ejeren ofte at kaninen lader sine grøntsager ligge, måske tager den lidt fat i guleroden eller agurken, men spiser den ikke. Derudover bliver kaninen ofte våd på hagen og ned ad halsen på grund af savlen. Kaninen kan også få blød afføring eller ligefrem diarré, fordi den ikke kan spise sit grovfoder.​

Kaniner har to sæt fortænder i overmunden. Du har måske aldrig lagt mærke til dem, men der sidder et sæt mindre tænder bag de ”normale” fortænder. Kaninernes fortænder har ingen rod og vokser hele tiden. Normalt slides fortænderne mod de modstående fortænder, men især fejlslid af kindtænderne kan betyde, at de slides skævt eller slet ikke rammer hinanden og så begynder de at vokse vildt.​

Kindtænderne sidder dybt inde i munden og kan normalt ikke ses bare ved at åbne munden på kaninen. Dyrlægen kan få et kig derind med en lille kikkert med lys og her se om der er skarpe kanter på de fejlslidte kindtænder og sår i kinderne som følge heraf. Sår i kinderne og eventuelt også på tungen er meget smertefuldt og kan betyde, at kaninen holder op med at spise og savler meget.​

Årsag​

Kaninerne kan have en medfødt årsag til forkert slid af tænderne, men hyppigst skyldes det, at deres kost er for nem at tygge og derfor ikke slider nok på tænderne. Det er vigtigt at kaninen ikke dækker størstedelen af dens føde med kraftfoder (korn, majs mv.), men at den også skal spise hø og grøntsager for at få dækket sit daglige behov. Kaniner bør også have grene i buret til at gnave i. Nogle træer kan være giftige for kaniner, men grene af frugttræer er sikre.

Behandling​

​Har kaninen først slidt sine tænder forkert, kræver det en slibning af tænderne hos dyrlægen at få genoprettet normale forhold af biddet igen. Kaninen skal bedøves for at foretage slibningen. I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt i kombination med korrekt fodring, men nogle kaniner har jævnligt behov for slibning. Hos nogle kaniner kan det være nødvendigt at bortoperere fortænderne eller evt. at klippe dem ca. hver 3. uge.

Kontakt dyrlægen hvis din kanin holder op med at spise sit grovfoder, hvis den savler eller får diarré.​

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.