Bedøvelse​

På Brunder Dyrehospital har vi moderne udstyr til bedøvelse og overvågning af patienterne under bedøvelsen. Vi har endvidere blodprøveapparatur, så man kan foretage en screening af patienten inden bedøvelsen. Læs mere under fanen ”blodprøver”.​

Patienterne kan bedøves på forskellig måde. Vi skelner mellem en sedation, som er en beroligende sprøjte, der dels gør patienten sløv og ligeglad med hvad der foregår omkring den og dels virker muskelafslappende. Sedationer kan bruges til mindre indgreb, som f.eks. negleklipning, rensning af sår eller syning af helt små og ukomplicerede sår.

En bedøvelse betyder, at patienten bliver bevidstløs og ikke sanser, hvad der foregår omkring den. Bedøvelse kaldes også narkose. Vi kan dels bedøve med en såkaldt stiknarkose, hvor bedøvelsesmidlet sprøjtes ind i en af de store muskler og dels ved hjælp af bedøvelsesgas, som gives til patienten via en slange, der lægges i luftrøret.

Stiknarkose​

En stiknarkose kan bruges til mindre operationer, hvor en bedøvelse på gas kan vare flere timer.

Efter en bedøvelse vågner patienten forholdsvis hurtigt op, men patienten er fortsat sløv og kan have svært ved at gå i flere timer. Derudover har bedøvelsesmidlet indflydelse på patientens evne til at holde varmen og den skal derfor have tilført varme under opvågning. Nogle patienter kan også have kvalme og opkastning.

Hvis du skal have din hund eller kat bedøvet til en operation, afleverer du typisk dit kæledyr om morgenen. Den skal være fastet fra midnat på foder, men skal have adgang til vand. Der udtages en blodprøve, hvis du er indforstået dermed. Læs evt. mere herom under fanen ”Blodprøver”.

Katte bedøves typisk med en stiknarkose, som virker indenfor 5-20 minutter, men bliver også ind i mellem bedøvet med bedøvelsesgas som hundene.​

Bedøvelsesgas​

Hunde bedøves mest almindeligt med bedøvelsesgas, og ca. ½-1 time før bedøvelsen får dyret en indsprøjtning med noget beroligende og smertestillende. Denne indsprøjtning kaldes præmedicinering. Når der er god virkning af præmedicineringen lægges et såkaldt venekateter i et blodkar i forbenet på hunden og der indsprøjtes et korttidsvirkende bedøvelsesmiddel. Dette giver os mulighed for at lægge en slange i luftrøret på hunden. Herefter kan vi tilføre ilt og bedøvelsesgas.​

Hunden får tilført væske gennem venekateteret under operationen. Det gør vi dels for at sørge for at dens behov er dækket under og efter operationen, hvor der kan gå timer uden den er i stand til at drikke selv, dels for at kompensere for tabt blod og fordampning under operation i f.eks. bughulen.

Hunden overvåges af vores veterinærsygeplejerske og ved hjælp af et apparat, der måler blandt andet temperatur, blodtryk, respiration og iltspænding i blodet. Vi har således god mulighed for at overvåge patienten nøje og regulere hvor det er nødvendigt.

Når der bliver slukket for bedøvelsesgassen eller stiknarkosens virkning aftager, vågner patienten forholdsvis hurtigt op, men den er stadig meget sløv og ufokuseret. Vi tilstræber at ringe og give besked til dig som kæledyrs ejer, når operationen er overstået og patienten er vågen.​

Du vil typisk kunne hente dit kæledyr mellem kl. 15 og 16.30. Der vil enten blive aftalt et afhentningstidspunkt om morgenen, når du afleverer dit kæledyr, eller når du taler med dyrlægen efter operationen.

​Ved udlevering tilstræber vi at du kommer til at tale med en dyrlæge om operationen og det videre forløb. Der vil typisk skulle udleveres noget smertestillende medicin og eventuelt antibiotika.​

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.