Blodtryksmåling

Forhøjet blodtryk:

Ligesom vi mennesker kan vores kæledyr lide af forhøjet blodtryk. Der kan være forskellige årsager til det høje blodtryk. Det kan være en følge af andre lidelser som f.eks. dårlige nyrer eller visse hormonelle lidelser, som f.eks. forhøjet produktion af hormon fra skjoldbruskkirtlen. Forhøjet blodtryk ses også uden kendte årsager. Fælles for de to typer er deres skadelige virkning på det væv, som modtager blod med for stort tryk.

I korte træk er det der kan ske, at de allermindste blodkar lukker af, for at beskytte cellerne mod det forhøjede blodtryk. Det har den uheldige følge, at disse celler kommer til at mangle ilt, fordi de får for lidt blodtilførsel. Iltmangel kan føre til celledød.

Visse organer eller væv er mere følsomme overfor forhøjet blodtryk end andre. De mest følsomme er øjet, nyrerne, hjertekarsystemet og blodforsyningen til hjernen.

Forhøjet blodtryk kan ses hos hund og kat i stort set alle aldre, men typisk er det midaldrende og ældre dyr.

Symptomer:​

Symptomer på forhøjet blodtryk er relateret til de følgevirkninger til det høje blodtryk. Det kan være blindhed, forøget tørst og urinering, tegn på nyresvigt (opkast, manglende ædelyst og vægttab), tegn på hjertesvigt (pusten og kollaps), næseblod og neurologiske forstyrrelser som anfald, slingerhed på bagbenene og kollaps.

Det kan være sin sag at måle blodtryk på et vågent kæledyr og det er fortsat ikke almindelig praksis på mindre dyrehospitaler i Danmark. Dyret skal være roligt og skal holdes mindst muligt. Det kræver noget tid at få en hund eller en kat til at slappe af på et dyrehospital og der skal flere målinger til, før man med rimelig sikkerhed kan sige, at målingen er korrekt.​

Diagnose:​

Hvis dit kæledyr mistænkes for at have forhøjet blodtryk, bør blodtrykket måles. Dertil bør dyrets blod og urin undersøges, så man kan finde eller udelukke de lidelser, som kan være årsagen til det høje blodtryk. I nogle tilfælde bør man også tage røntgenbilleder af dyret.

Behandling:​

Visse lidelser kan behandles og/eller bedres med medicin og specialfoder, og det er muligt at give både hunde og katte blodtrykssænkende medicin. Hvis blindheden er kortvarig 1-2 dage, er det i nogle tilfælde muligt at redde synet, men har blindheden stået på i længere tid er synet sandsynligvis ødelagt. Kæledyr med nyresvigt kan i mildere tilfælde få forlænget livet, ved at komme på specialkost (nyrediæt), der skåner nyrerne. Kæledyr med dårligt hjerte, kan behandles med hjertemedicin. Nogle dyr vil være så dårlige, at man allerede inden for kort tid kan se, om vi kan redde dem med medicin.

Andet:​

Vores blodtryksapparat bruges også under operation, hvor vi med dets målinger kan vurdere hvor dybt patienten ligger i bedøvelsen. Hermed har vi sikkerhed for, at patienten er tilstrækkeligt bedøvet og også sikkerhed for, at patienten ikke får for meget bedøvelse.​

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.