Vi tilbyder online booking

Vi tilbyder online booking - Se mereTandbehandling

Tandrens og røntgen

Lige som vi mennesker går til tandlægen, bør man også få lavet tandtjek på sit dyr en gang om året. Dette gøres typisk ifm. den årlige vaccination.

Mange af vore kæledyr har desværre tandproblemer, som kan starte allerede i en tidlig alder i forbindelse med tandskiftet, hvor det unge dyr, ikke kommer af med sine mælketænder. De vil sidde i vejen for de blivende tænder og give fejlbid. Under fanen tandbehandlinger, kan du læse mere om tilbageholdte mælketænder.

Vi tilbyder dit dyr en tandrens, hvor vi først tager tandrøntgen af hele munden og ser helheden på tænderne, og derefter renser tænderne. Her fjerner vi tandsten og efterfølgende poleres alle tænderne.
Ved en tandrens kan dyrlægen fortælle dig, om dit dyr bør få fjernet en/flere tænder – eller om man bør starte med/børste tænderne oftere. En tandrens foregår i fuld narkose, hvor dyret bliver fuldt overvåget med moderne anæstesi udstyr. Når dyret er i fuld narkose, har vi mulighed for at se alle tænderne efter, selv de helt bagerste kindtænder. 

Vi har tandrøntgen - og tager i forbindelse med en tandbehandling altid røntgen, så vi kan sikre os det bedste udgangspunkt. Med tandrøntgen kan man se alt det, man med det blotte øje ikke kan. Når vi tager røntgenbilleder af tænderne, får vi hele roden med og kan derfor se, om tænderne er sunde, om der er paradentose eller andet der kræver behandling.

Ofte kan der være bekymringer, såsom om dyret kan klare sig uden deres tand/tænder. Og heldigvis, er det ikke et problem - hverken mht. foder eller smil 😊

Tandsten og paradentose

Hunde og katte danner plak og tandsten akkurat som mennesker. Nogle hunde har fine rene tænder livet igennem, andre lider voldsomt af tandsten og paradentose. Graden af plak og tandsten er til dels bestemt af dyrets foder og noget er genetisk bestemt. Således giver vådfoder større plakdannelse og visse racer mere tilbøjelige til at danne plak og tandsten end andre.

Uanset alder og race gælder, at plak er forudsætningen for dannelsen af tandsten. Plak kan børstes af tænderne lige så nemt på hunde og katte, som på mennesker. Hvis plak og tandsten får lov at blive siddende og blive dækket med bakteriefilm, vil der udvikles tandkødsbetændelse og i nogle tilfælde paradentose.
Det vil sige, man forebyggende kan børste sit dyrs tænder – dog med en tandpasta som er specielt til hund/kat, aldrig en tandpasta til mennesker. Vi forhandler tandpasta til hund/kat og også tandbørster – her kan en tandbørste til mennesker dog sagtens bruges.

Paradentose betyder at tandens vedhæftning i knoglen nedbrydes, tænderne bliver løse og falder ud. Tandkødsbetændelse og paradentose er smertefuldt og betyder for mange patienter at de konstant har bakterier i blodet. Visse bakterier i mundhulen kan give infektion på hjerteklapperne med hjerteproblemer til følge.​

Knækkede tænder

Hunde og katte i alle aldre kan være uheldige at knække en tand. Knækkede tænder gør ondt og der kan gå infektion i dem. Man kan vælge at få lavet en rodbehandling, en krone eller at fjerne tanden under bedøvelse. Hvis du bemærker, at din hund eller kat har knækket en tand eller begynder at lugte fra munden, kunne det tyde på infektion og du bør kontakte dyrlægen. Er infektionen fremskredet kan der opstå en decideret tandbyld, der giver en hævelse i ansigtet.