Laboratorieundersøgelser

På Brunder Dyrehospital bruger vi laboratoriet flittigt til undersøgelse og diagnosticering.
Mikroskopet er nok det mest anvendte apparat på Dyrehospitalet – måske næst efter computeren. Mange konsultationer ender med en tur i laboratoriet, hvor vi i mikroskopet kan undersøge:
- Øre-svaber, i forbindelse med øregangsbetændelse eller øremider
- Celler fra knuder
- Celler og bakterier fra sår
- Mider fra hud eller pels eller ører
- Hår
- Urin – er der krystaller, celler, blod, bakterier?
- Blod og sæd
- Bakterier og svampe fra dyrkninger
I laboratoriet har vi eget blodprøveapparat, hvor vi kan lave de mest basale undersøgelser af blodet. Apparatet bruges typisk i forbindelse med blodprøve-screening inden operation og undersøgelse af blod på akutpatienter. Blodprøver hvor vi har brug for en større undersøgelse sendes til laboratorium i Tyskland.
Et refraktometer bruges til undersøgelse af kropsvæsker – typisk urin. Med refraktometeret kan man bestemme urinens vægtfylde og dermed hvor godt patienten er i stand til at koncentrere sin urin. Ved visse lidelser er urinen meget tynd, dyret drikker meget og kan måske ikke holde sig om natten.
Varmeskabet bruges til dyrkning af bakterier i specielle flade skåle med noget blodholdigt gele, som bakterier vokser godt i. Dyrkningen tager typisk 1-2 døgn. Vi laver dyrkning af mælkeprøver fra køer med yverbetændelse dagligt og i smådyrsklinikken bruger vi typisk dyrkning i forbindelse med øregangsbetændelse, hudbetændelse og urinvejsinfektion. Efter fremvækst af bakterier fra prøven fra dyret, kan vi lave de mest almindelige resistensundersøgelser.